HASIL MASAKAN
4.3.1 HIASAN MAKANAN
5 Elemen Asas Hiasan
Cipta Rangka Kerja
Mulakan dengan lukisan dan lakaran untuk visualisasi pinggan. Cari
inspirasi daripada gambar atau objek. Susun pinggan 'latihan' untuk
melatih ciptaan anda.
Kekalkan Keringkasan
Pilih satu ramuan untuk difokuskan dan gunakan ruang untuk
meringkaskan persembahan. Susunan tidak teratur mengakibatkan kekeliruan
pelanggan terhadap elemen utama.
Seimbangkan Hidangan
Padukan warna, bentuk dan tekstur mengikut kesesuaian untuk tidak
menyesakkan pelanggan. Persembahan hidangan tidak seharusnya melebihi
rasa dan fungsi.
Dapatkan Saiz Hidangan Yang Betul
Pastikan amaun ramuan yang betul dan pinggan melengkapi hidangan,
tidak terlalu besar atau terlalu kecil. Pilih kadar yang betul untuk
protein, karbohidrat dan sayuran untuk mencipta hidangan dengan zat
seimbang.
Serlahkan Ramuan Utama
Pastikan ramuan utama menyerlah dan beri perhatian yang sama kepada 'sokongan
|
contoh hiasan hidangan |
|
hiasan ikan |
|
hiasan daging |
|
hiasan ayam |
|
hiasan gubahan buah-buahan |
|
hiasan ikan bakar |
|
hiasan udang sambal |
No comments:
Post a Comment