Featured post

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS SEKOLAH MENENGAH BAB 1.0       MENGURUS DIRI                      1.1    Pengurus diri da...

Monday, 29 August 2016

MENGEPEK DAN MENGHIDANG MAKANAN- HASIL MASAKAN 4.3.1 HIASAN MAKANAN

HASIL MASAKAN

 4.3.1 HIASAN MAKANAN


5 Elemen Asas Hiasan

Cipta Rangka Kerja

Mulakan dengan lukisan dan lakaran untuk visualisasi pinggan. Cari inspirasi daripada gambar atau objek. Susun pinggan 'latihan' untuk melatih ciptaan anda.

Kekalkan Keringkasan

Pilih satu ramuan untuk difokuskan dan gunakan ruang untuk meringkaskan persembahan. Susunan tidak teratur mengakibatkan kekeliruan pelanggan terhadap elemen utama.

Seimbangkan Hidangan

Padukan warna, bentuk dan tekstur mengikut kesesuaian untuk tidak menyesakkan pelanggan. Persembahan hidangan tidak seharusnya melebihi rasa dan fungsi.

Dapatkan Saiz Hidangan Yang Betul

Pastikan amaun ramuan yang betul dan pinggan melengkapi hidangan, tidak terlalu besar atau terlalu kecil. Pilih kadar yang betul untuk protein, karbohidrat dan sayuran untuk mencipta hidangan dengan zat seimbang.

Serlahkan Ramuan Utama

Pastikan ramuan utama menyerlah dan beri perhatian yang sama kepada 'sokongan

contoh hiasan hidangan

hiasan ikan

hiasan daging

hiasan ayam


hiasan gubahan buah-buahan

hiasan ikan bakar

hiasan udang sambal

No comments:

Post a Comment