Featured post

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS SEKOLAH MENENGAH BAB 1.0       MENGURUS DIRI                      1.1    Pengurus diri da...

Sunday, 28 August 2016

MENGEPEK DAN MENGHIDANG MAKANAN 4.1.4,4.1.5 DAN 4.1.6 MEMILIH,MENGGUNA,MEMBERSIH DAN MENYIMPAN PERALATAN

 MEMILIH, MENGGUNA, MEMBERSIH DAN MENYIMPAN PERALATAN

Pada akhir pelajaran, pelajar akan berupaya:

4.1.4 Memilih, menggunakan, membersih dan
menyimpan peralatan memasak


4.1.5 Memilih, menggunakan, membersih dan
menyimpan peralatan menghidang.


4.1. 6 Memilih, menggunakan, membersih dan
menyimpan peralatan berteknologi.


....................................................................................................................................
Dalam sesuatu aktiviti masakan, terdapat prosedur-prosedur yang perlu diikuti iaitu:

i. sebelum memasak
ii. semasa memasak
iii. selepas memasak.

Oleh yang demikian, penggunaaan alatan mengepek dan menghidnag makanan perlu juga mengikut prosedur penggunaan alatan iaitu:

i. Memilih peralatan yang sesuai
ii. Mengguna peralatan dengan betul
iii. Membersih dan megeringkan selepas menggunakan.
iv. Menyimpan perlatan di tempat yang sesuai.

No comments:

Post a Comment