MEMILIH, MENGGUNA, MEMBERSIH DAN MENYIMPAN PERALATAN
Pada akhir pelajaran, pelajar akan berupaya:
4.1.4 Memilih, menggunakan, membersih dan
menyimpan peralatan memasak
4.1.5 Memilih, menggunakan, membersih dan
menyimpan peralatan menghidang.
4.1. 6 Memilih, menggunakan, membersih dan
menyimpan peralatan berteknologi.
....................................................................................................................................
Dalam sesuatu aktiviti masakan, terdapat prosedur-prosedur yang perlu diikuti iaitu:
i. sebelum memasak
ii. semasa memasak
iii. selepas memasak.
Oleh yang demikian, penggunaaan alatan mengepek dan menghidnag makanan perlu juga mengikut prosedur penggunaan alatan iaitu:
i. Memilih peralatan yang sesuai
ii. Mengguna peralatan dengan betul
iii. Membersih dan megeringkan selepas menggunakan.
iv. Menyimpan perlatan di tempat yang sesuai.
Pada akhir pelajaran, pelajar akan berupaya:
4.1.4 Memilih, menggunakan, membersih dan
menyimpan peralatan memasak
4.1.5 Memilih, menggunakan, membersih dan
menyimpan peralatan menghidang.
4.1. 6 Memilih, menggunakan, membersih dan
menyimpan peralatan berteknologi.
....................................................................................................................................
Dalam sesuatu aktiviti masakan, terdapat prosedur-prosedur yang perlu diikuti iaitu:
i. sebelum memasak
ii. semasa memasak
iii. selepas memasak.
Oleh yang demikian, penggunaaan alatan mengepek dan menghidnag makanan perlu juga mengikut prosedur penggunaan alatan iaitu:
i. Memilih peralatan yang sesuai
ii. Mengguna peralatan dengan betul
iii. Membersih dan megeringkan selepas menggunakan.
iv. Menyimpan perlatan di tempat yang sesuai.
No comments:
Post a Comment