Featured post

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS SEKOLAH MENENGAH BAB 1.0       MENGURUS DIRI                      1.1    Pengurus diri da...

Sunday, 28 August 2016

MENGEPEK DAN MENGHIDANG MAKANAN 4.2.1 Menyatakan jenis hidangan seimbang untuk sajian sarapan, minum pagi atau minum petang.

Pada akhir pelajaran, murid akan berupaya:

4.2.1 Menyatakan jenis hidangan seimbang
untuk sajian sarapan, minum pagi atau
minum petang.

..................................................................................................................

Bagaimana menetukan hidangan seimbang


KALORI MAKANAN

Kalori adalah pengukuran nilai tenaga dalam makanan. Setiap makanan mempunyai nilai
kalori yang berbeza. Kandungan kalori dalam makanan bergantung kepada kandungan
  karbohidrat, protein dan lemak. Berikut adalah pengiraan nilai kalori :
   
    1 g karbohidrat  =  4 kalori
    1 g protein         =  4 kalori
    1 g lemak           = 9 kalori
    
    Contoh kiraan:
  
        1 sudu teh gula (5 g)                      =   20 kalori   ( 5g x 4 kalori)
        1   sudu teh minyak masak (5 g)   =   45 kalori    (5 g x 9 kalori)
Be



No comments:

Post a Comment