Pada akhir pelajaran, murid akan berupaya:
4.2.1 Menyatakan jenis hidangan seimbang
untuk sajian sarapan, minum pagi atau
minum petang.
..................................................................................................................
Bagaimana menetukan hidangan seimbang
KALORI MAKANAN
4.2.1 Menyatakan jenis hidangan seimbang
untuk sajian sarapan, minum pagi atau
minum petang.
..................................................................................................................
Bagaimana menetukan hidangan seimbang
KALORI MAKANAN
Kalori adalah pengukuran nilai tenaga dalam makanan. Setiap makanan mempunyai nilai
kalori yang berbeza. Kandungan kalori dalam makanan bergantung kepada kandungan
karbohidrat, protein dan lemak. Berikut adalah pengiraan nilai kalori :
1 g karbohidrat = 4 kalori
1 g protein = 4 kalori
1 g lemak = 9 kalori
Contoh kiraan:
1 sudu teh gula (5 g) = 20 kalori ( 5g x 4 kalori)
1 sudu teh minyak masak (5 g) = 45 kalori (5 g x 9 kalori)
Be
No comments:
Post a Comment