4.3.3 Menilai hasil masakan sendiri.
Pada akhir pelajaran, pelajar akan berupaya:
-Menilai hasil masakan yang dimasak menggunakan kriteria yang ditetapkan.
.............................................................................................................................
PENILAIAN MAKANAN
Penilaian hasil masakan merangkumi kriteria berikut:
1. Rupa
2. Tekstur
3. Rasa
4. Konsistensi
1.0 Rupa
Merangkumi aspek:
1.1 Warna
1.2 Bentuk dan saiz
1.3 Susunan
1.4 Kreativiti dan daya tarikan pandangan
1.5 Tahap kesegaran
2.0 Tekstur
Ciri makanan yang dinilai:
2.1 Keras
2.2 Lembut / Halus
2.3 Padat
2.4 Berlubang
2.5 Berlendir
2.6 Berketul
3.0 Rasa
3.1 Adakah makanan menepati rasa sebenar?
3.2 Sesuai dengan resipi
3.3 Rasa bahan utama sama ada seimbang
-Manis / masam / pedas / masin /
4.0 Konsistensi
4.1 Sama ada kasar, keras atau lembik.
4.2 Penilaian untuk masakan sos & sup krim sahaja
Konsistensi yang betul - Nappe menyelaputi belakang
sudu serta halus, licin dan berkilat
................................................................................................................................
Contoh:
Makaroni Masak Lemak Pn Effa Hizda SMK Taman Sutera. |
Hasil masakan Tomyan Makaroni Pn Nur'Aqidah Sidik SMK Taman Sutera,Johor Bahru |
No comments:
Post a Comment