Featured post

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS SEKOLAH MENENGAH BAB 1.0       MENGURUS DIRI                      1.1    Pengurus diri da...

Friday 2 September 2016

MENYEDIA DAN MENYAJI/ MENGEPEK MAKANAN 4.3.3 Menilai hasil masakan sendiri.

HASIL MASAKAN

 4.3.3 Menilai hasil masakan sendiri.

Pada akhir pelajaran, pelajar akan berupaya:

-Menilai hasil masakan yang dimasak menggunakan  kriteria yang ditetapkan.

.............................................................................................................................

PENILAIAN MAKANAN

Penilaian hasil masakan merangkumi kriteria berikut:
1.     Rupa
2.     Tekstur
3.     Rasa
4.     Konsistensi

1.0  Rupa

Merangkumi aspek:
1.1   Warna
1.2   Bentuk dan saiz
1.3   Susunan
1.4   Kreativiti dan daya tarikan pandangan
1.5   Tahap kesegaran


2.0 Tekstur

Ciri makanan yang dinilai:
2.1  Keras
2.2  Lembut / Halus
2.3  Padat
2.4  Berlubang
2.5  Berlendir
2.6  Berketul

3.0  Rasa

3.1 Adakah makanan menepati rasa sebenar?
3.2 Sesuai dengan resipi
3.3 Rasa bahan utama sama ada  seimbang
      -Manis / masam / pedas / masin /

4.0 Konsistensi

4.1  Sama ada kasar, keras atau lembik.
4.2  Penilaian untuk masakan sos & sup krim sahaja
       Konsistensi yang betul - Nappe menyelaputi belakang
       sudu serta halus, licin dan berkilat
................................................................................................................................
Contoh:
Makaroni Masak Lemak Pn Effa Hizda SMK Taman Sutera.

Hasil masakan Tomyan Makaroni Pn Nur'Aqidah Sidik SMK Taman Sutera,Johor Bahru   


No comments:

Post a Comment