Featured post

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS

BUKU PENGURUSAN DIRI PENDIDIKAN KHAS SEKOLAH MENENGAH BAB 1.0       MENGURUS DIRI                      1.1    Pengurus diri da...

Friday, 2 September 2016

MENGEPEK DAN MENGHIDANG MAKANAN -PROJEK JUALAN MASAKAN 4.4.1 Kaedah mengepek

PROJEK JUALAN MASAKAN

4.4.1 Mengenal pasti kaedah mengepek mengikut jenis masakan.


Pada akhir pelajaran, murid akan berupaya:
-Menyenaraikan kaedah-kaedah mengepek.
-Membezakan kaedah mengepek mengikut jenis makanan.
..........................................................................................................................

JENIS-JENIS KAEDAH  PEK MAKANAN

1. Menggunakan kaedah tradisional seperti :
    -daun kelapa  (ketupat)
    -daun pisang ( kuih muih,nasi lemak,bihun,mi,tapai)
    -upih pinang (dodol,wajik)

2. Plastik
   - makanan kering dan sejuk
   - buah - buahan
   - sos

3. Mangkuk tingkat
   - Makanan panas
   - Makan berkuah

4. Kertas keras  dan kotak
   - kuih
   - piza
   - ayam goreng

5. Botol
   -minuman
   -agar-agar,jem, kaya
   -biskut,kuih raya
   -sos,sambal

6. Hidrofoil
   - Makanan panas
   - Makanan basah

7. Plastik pembungkus kedap udara
   -Buah-buahan
   -kek
Pek menggunakan daun kelapa dan pisang

Pek emnggunakan mangkuk tingkat

Pek menggunakan plastik

Pek fiber dan plastik

Pelbagai jenis pek

pek menggunakan upih

Pek mengggunakan daun pisang

Pek emnggunakan kertas

pelbagai jenis pek

pek emnggunakan botol

No comments:

Post a Comment